транспортиране на скали

Транспортиране на скали

Сред многото производствени операции, които се извършват с помощта на специално оборудване при работа в кариера. Едно от най-важните неща е товаренето и транспортирането на скали. За тези цели се използват машини с висока мощност, предимно товарачи и самосвали. Очистване, претоварване, добив, сортиране – тези и други процеси, типични за добива, изискват цял ​​парк машини и оборудване. Що се отнася до товаренето и транспортирането на добитата скала, за тези цели най-често се използват минен товарач и минни самосвали с различни конструкции. За това се използват и кариерни багери, но при товарене на самосвал товарачът има редица предимства. Основните от които са висока маневреност и по-голям обем на кофата. Поради тази причина в тази статия ще разгледаме работата в двойка точно тези два вида оборудване за транспортиране на скали, произведени в открити рудници.

Транспортиране на скали

Самосвалите имат размери и тегло, които значително надвишават тези на пътните превозни средства от този тип. Като правило те се доставят на работното място разглобени – и след това се сглобяват. Появили се през тридесетте години на миналия век в САЩ, тези машини са изминали дълъг път на еволюция. Но като цяло техните конструктивни характеристики са останали същите. Оптималната схема днес се счита за двуосна схема, със задно или задвижване на всички колела и задно разтоварване на корпуса на кофата. Като се имат предвид огромните натоварвания, които падат върху този тип машини, рамката и редица други важни конструктивни елементи на минните самосвали. Те са изработени от високовъглеродни легирани стомани, които се отличават с висока якост. Електроцентралата в съвременните минни самосвали е обикновено от хибриден тип. Дизеловият двигател задвижва алтернатор, който задвижва тяговите двигатели, задвижващи колелата. Транспортиране на скали.

Самосвали

В допълнение към класическите дизайнерски самосвали се произвеждат много оборудване със съчленена рамка. Смята се, че подобна конструктивна характеристика осигурява на превозното средство по-голяма проходимост и маневреност. Съчленените самосвали обикновено имат три оси и шест задвижващи колела. Но производителите често ги оборудват с автоматично или ръчно изключване на централния диференциал. Често тази техника е оборудвана с различни устройства, които подобряват процедурата за разтоварване. Например, Caterpillar оборудва някои от своите модели с принудителен (ежектор) механизъм за разтоварване с помощта на натискаща плоча. Която позволява разтоварване на съдържанието на тялото, без да го преобръщате и вдясно по време на шофиране. Транспортиране на скали. А Hydrema е оборудвала тялото с въртящ се механизъм, така че да можете да разтоварите самосвалът не само отзад, но и от всяка страна. Подобрения също се прилагат, за да се увеличи способността на оборудването за проходимост.

Caterpillar 740 GC

Новия Caterpillar 740 GC с номинален полезен товар от 36,3 тона. Отличителни черти на новостта с дедуейт от малко над 32 тона са новите контроли. Система за защита на скоростната кутия за бързо превключване напред / назад. Система за подпомагане на повдигането, иновативна система за контрол на сцеплението, система за защита при преобръщане и ECO режим . Транспортиране на скали. В допълнение, 740 GC е оборудван със съвременна система за автоматично забавяне на компресионната спирачка, която не изисква намеса на оператора за подобряване на безопасността и ефективността. За да се подобри комфортът при работа, ръчната спирачка се задейства с помощта на лоста за превключване на скоростите, което намалява умората на оператора. Освен това, кабината на самосвала е получила максимална стъклена площ и добра защита от външен шум. Както и леки и трайни врати, когато се отварят, дисплеите на машината се включват автоматично. По желание можете да инсталирате поляризирано стъкло, което намалява отоплението на вътрешността на кабината. Седалката на оператора е оборудвана с много настройки; пътническата седалка може да бъде сгъната.

Автоматичен контрол на сцеплението

Вече споменатата система за автоматичен контрол на сцеплението позволява блокирането на диференциала да се включи навреме. За да се предотврати приплъзване на колелата, което увеличава производителността и също така намалява експлоатационните разходи поради по-малко износване на гумите. Системата за автоматично управление на горивото предотвратява неравномерното движение на машината, свързано с случайно натискане на педала на газта от оператора при пътуване по неравни повърхности. Превключвателите за превключване и повдигане / спускане на 740 GC са комбинирани в един лост. Когато е разрешено автоматично спускане, операторът не трябва да увеличава оборотите на двигателя, а когато е разрешено автоматичното спускане, тялото се връща в по-ниско положение при еднократно натискане на превключвателя. Когато се приближавате до крайните точки на повдигане или спускане, скоростта на повдигащия цилиндър автоматично се намалява, за да се избегнат ударни натоварвания.

Челен товарач

Друг, не по-малко важен участник в транспортните и товарни операции в кариерите е челният товарач. Най-често това са пневматични колесни превозни средства, по-рядко – гусенични машини. В допълнение към операции по отстраняване, те се използват широко при товарене на скали в тялото на минен самосвал. Тяхната цена е по-малка от цената на багер и освен това оперативните разходи, свързани с работата на товарача, са много по-ниски . Като добавим тук вече споменатата маневреност и скорост на движение, които са в пъти по-високи от тези на багер. Получаваме идеална машина за транспортиране на скала на кратки (до един километър) разстояния и натоварването ѝ. В резултат на това търсенето на минни камиони е постоянно високо. Ето защо производителите на това оборудване непрекъснато работят за увеличаване на неговата товароносимост, мощност, скорост, устойчивост на износване на гумите и подобряване на екологичността на електроцентралата. Транспортиране на скали.