строителни самосвали

Затягането на законодателството

Строителният бум през последните години предизвика адекватен отговор от националния пазар за общо строителни самосвали. Затягането на законодателството по отношение на изискванията за спазване на осовите натоварвания и желанието на операторите. Да оптимизират технологичния цикъл на доставка на насипни товари доведоха до разширяване на гамата от надстройки и опции за формули на колелата. Не последният в тънък ред. От това следва, че трябва да проучим и опишем на страниците на списанието повече от един самосвал, попаднал в нашите любознателни мрежи. Днес разглеждаме доста рядка птица от Южна Корея. – Daewoo Novus CR7DS 8×4. Днес в Русия и ОНД има както чуждестранни представителства, така и локализирано производство на чуждестранно оборудване и надстройки.

Строителни самосвали

Разбира се, има и национални производители на автомобили и компании, които правят каросерии на самосвали. Всичко това прави възможно комбинирането на различни шасита с плеяда от надстройки. Не последният в тънък ред. Събирайки мозайка от изобилие от решения за превозни средства. Тактиката за вземане на решения в тази област е отдавна разработена. Ако конструкцията е под крилото на трите кита на най-големите строителни компании, изпълнителят може да си позволи да се разпростре за най-скъпите седем шасита и най-добрите каросерии. Освен това, колкото по-малко финанси, толкова повече компромиси. От скромни надстройки на вносни шасита и обратно, до пълен бюджет като модернизираното семейство КАМАЗ-6520 камиони от трето поколение Кама или непредсказуеми и неликвидни китайци на вторичния пазар.

Truck Press

Тестово шофиране на самосвал Phoenix 780177 на шаси Daewoo Novus CR7DS 8х4, сп. Truck Press. Разбиране на ниша, сегмент. Самосвал Daewoo Novus CR7DS 8х4 с руско тяло на търговската марка Phoenix и италианска хидравлика не принадлежи нито на единия, нито на другия. По отношение на крайностите на премията спрямо минималния бюджет. Производителят му има дълга история, само у нас никой не го знае. В дизайна има много оригинални компоненти, но в същото време има световно известни и използвани от повечето конкуренти възли, системи и възли. Цената е най-източният трик. По-скъпи от колите от Челни или Минск и Средното кралство, по-евтини от Мюнхен и Щутгарт с Гьотеборг и Седертеле, но нещо на нивото на Босфора. Разбираш ли ме?