Спирачна течност на автомобил

Безпроблемна работа на спирачната система

Може да се сравни с кръвта в човешкото тяло, осигурява безпроблемна работа на спирачната система. Спирачната течност трябва да предава хидравлично налягане към спирачната система. За плавно движение и безопасност е необходимо да се смени и провери състоянието му. Как да проверите течността и кога да я замените? Най-важните задачи на спирачната течност.
Смазване на механични части на спирачната система. Осигуряване на надеждно спиране. Съкращаване на спирачния път.
Последната задача е основната, изпълнявана от спирачната течност, тя е тази, която гарантира кратък спирачен път. За съжаление, шофьорите често не могат да определят еднозначно дали тази течност е била променена в колата им и ако е така, кога е била направена. Спирачна течност на автомобил.

Спирачна течност на автомобил

Как да провериме нивото на спирачната течност? Нивото на течността може да се провери в резервоара, разположен под капака. Можете да оцените състоянието му, като измервате точката на кипене и нивото на водното съдържание в него. Самият тест е доста прост, но за да го извършите ще ви е необходимо специално устройство, предназначено точно за тестване. Може да бъде закупен срещу малка сума в почти всеки автомобилен магазин. Спирачна течност на автомобил. Както при другите работни течности, производителят е този, който ясно посочва типа, който трябва да бъде избран. Информация за подходящата течност може да бъде намерена в ръководството за употреба на автомобила или в Интернет. Струва си да инвестирате в качествена течност, тъй като безопасността на спирането до голяма степен зависи от нея.

Спирачна течност на автомобил

Кога трябва да сменим спирачната течност? Функцията на спирачната течност е толкова важна, че тя трябва да се подменя и поддържа редовно. Честотата на подмяна на този тип работна течност зависи от препоръките на производителя. Но в същото време е възможно да се определи средната стойност – 40-50 хиляди километра. Ако обаче се забележат проблеми със спирачната система или се извърши проверка и състоянието на течността е лошо, е необходимо да се подмени възможно най-скоро. Тази течност си струва да се има предвид при закупуване на употребяван автомобил. Тъй като ако не е заменен от няколко години, тогава е повече от очевидно, че не е подходящ за по-нататъшна употреба. И ще представлява риск за безопасността. Ето защо, всеки път, гледайки превозното средство, което планирате да закупите, си струва да попитате продавача за смяна на работните течности включително спирачка.

Смяна на спирачната течност

Както бе споменато по-горе – спирачната течност гарантира безопасност. Ето защо е важно да не забравяме за своевременната му подмяна. Това може да се направи заедно с подмяна на моторно масло и филтър веднъж годишно. Това може да се направи и при обслужване на спирачни дискове, накладки или шублери. Не може да се пренебрегне. Неизправната спирачна система може да доведе до инциденти, проблеми със спирането. Увеличен спирачен път. Повреда на механични компоненти, които не са смазани правилно. Скърцане при спиране.