Пътуване с кола през зимата

Функции за зимно пътуване

Зимата е прекрасно време от годината, но всяко пътуване през този период зависи от състоянието на превозното средство и пътищата. Автомобилът, предназначен за пътуване, не трябва да има само „зимни“ гуми. Приема готовност за трудни природни условия и изненади, които са богати през зимния сезон. В същото време през зимата няма риск от топлинен удар, ухапване от комари на спирките, по-малко опашки на бензиностанции и задръствания. Пътуване с кола през зимата. Пътищата обикновено са добре почистени, мобилните заведения за хранене са навсякъде. Полицията редовно патрулира в участъци от магистрали и помага на шофьорите, които са в беда. Но ако пътуването през зимата включва маршрут до труднодостъпна зона, тогава винаги съществува риск от изпадане в трудни природни условия. Помощта не винаги идва бързо поради проблеми с комуникацията и условия на проследяване. Това е първото и основно нещо, което трябва да се има предвид при планирането на зимни пътувания.

Пътуване с кола през зимата

Зимни празници зад волана. Зимата като правило включва краткосрочни коледни, новогодишни празници. Това време може да бъде посветено както на еднодневни екскурзии сред природата, така и на 7-10-дневни екскурзии из страната или в чужбина. Честването на Нова година в пътуване винаги е много очарователно и оставя незабравимо преживяване. Новогодишните празници по време на шофиране създават специална атмосфера, а човек на зимно пътуване получава уникално преживяване. Решавайки се на зимно пътуване, можете не само да тествате устойчивостта си. На стрес, но и да развиете способността да решавате възникващи проблеми при непредвидени условия като лошо време, проблеми с комуникацията. Пътуване с кола през зимата. По добре е да не водите малки деца на дълги зимни пътувания. Но за тийнейджърите това пътуване ще бъде много полезно. Разбира се, както децата, така и възрастните трябва да бъдат подготвени за такива пътувания.

Какво да вземем с нас на път

За да направите това, поемете по пътя. Гориво, топли дрехи с водоустойчив горен слой и удобни зимни обувки. Пътуване с кола през зимата. Запас от батерии и акумулатори за зарядни устройства. Палатка и спални чували, предназначени за екстремни температуи. Запас от храна, изчислен за времето за пътуване плюс три дни. Карти на района на хартиен носител и компас. Хигиенни консумативи; исъдове за еднократна употреба и торби за боклук. Брадвичка, термос и запас от чиста вода и комплект за първа помощ. Зимен комплект за първа помощ е специален набор от лекарства. Той трябва да съдържа не само антистудни, антипиретични лекарства, но и адаптогени, витамини, които повишават устойчивостта на организма към стресови ситуации.

Непредвидена ситуация на път

Какво да направите, ако възникне непредвидена ситуация. Зимата помага на човек да разбере, че природата може да бъде сурова и безпощадна. Само онези, които са готови за нея, могат адекватно да се измъкнат от екстремна ситуация. Всичко може да се случи на пътя, не само през зимата. Но ако летните проблеми все още изключват температурния фактор, тогава през зимата всяка повреда по пътя или плъзгане по пътя е изпълнена предимно с хипотермия. За да избегнете рязък спад на телесната температура, както и измръзване, трябва да се движите. Но как да направите това, без да напускате колата, например, в виелица? Случва се, че на две стъпки от колата вече не можете да видите нищо. В този случай е важно преди всичко да не изпадате в паника. Психологическият баланс е в състояние да реши всяка ситуация, да спести необходимата енергия.

Какво да направим ако закъсаме през зимата

Докладвайте за авария, отклонение, заболяване на службите за спешна помощ. Ако е невъзможно да се осъществи връзка с мобилна комуникация, опитайте се да запазите спокойствие, лошото време може да свърши неочаквано, други автомобили ще се появят на пътя. Не изключвайте двигателя, а се фокусирайте върху подаването на гориво. Организирайте хранене, топла напитка – гладният човек замръзва по-бързо и мисли по-лошо. Опитайте се да не заспите дълго време, настройте алармата след 1,5-2 часа. Ако в колата има деца, успокойте ги и ги заемете с игра или четене. Продължете да се опитвате да се свържете с аварийните служби, ако е невъзможно да се запомни кога и къде е минало последното населено място или бензиностанция. Определете разстоянието на картата и се опитайте да преминете през него, ако бурята е спряла, водена от компаса. Това обаче може да се направи само ако втори възрастен остане с децата и разстоянието е малко не надвишава 5-6 км. Възрастен може да покрие такъв участък от пътя, покрит със сняг, пеша за един и половина до два часа, на ски за един час.