пътни булдозери

Пътни булдозери

От многото съвременни разновидности на специално оборудване за различни цели, булдозерът е един от най-универсалните. Както верижните, така и колесните превозни средства от този тип се използват широко в строителството. Откритото копаене и, разбира се, в пътното строителство. Оформил се е цял подклас булдозери, които се наричат ​​пътни булдозери. Заедно с челен товарач и багер, булдозерът принадлежи към видоветеспециално оборудване. Пътни булдозери. Булдозерът е самоходна циклична машина с работно тяло с нож, предназначена за земни и транспортни операции. Тази техника се използва успешно за изкопаване на почва от I до IV категории. Както и за преместване на нейните обеми на относително малки разстояния – до около сто метра. Когато премествате почвата на разстояние 100-150 метра, използвайте булдозери, оборудвани с полусферично / сферично острие. Ако е необходимо да се движи почвата на разстояния над 150 метра, най-често се използват стъргала – булдозерът, по отношение на такава машина, действа като трактор.

Етапи на работа на булдозера

В практиката на пътното строителство булдозерите могат да се използват на различни етапи от работата. При подготовка на грунтов път, при подреждане на пясъчно-чакълест слой. Също така при подготовка на пътна основа за асфалтови настилки. Основната машина за създаване на булдозери е верижен или колесен трактор, в редки случаи – индустриален трактор. Основното работно тяло на булдозера е острието, което е твърда заварена метална конструкция с извит профилен преден лист. С него булдозер в пътното строителство изпълнява както преките си производствени задачи, така и редица спомагателни. Профилиране и изравняване на основни слоеве на пътя (пръст, пясък, трошен камък). Почистване на строителната площадка от отломки, уплътняване на почвата. Издигане на насипи, изсичане на дървета, отрязване на храсти, премахване на пънове. Премахване на камъни, изкопаване и насипване на изкопи за комуникации и редица други. Пътните организации използват булдозери в процеса на основен ремонт и реконструкция на пътното платно. По-рядко тази техника се използва при полагане на пътни настилки на градски улици, площади и други територии.

Пневматични колесни булдозери

Като правило се използват пневматични колесни булдозери. Този тип булдозери, който е създаден на базата на колесни трактори и трактори, както и автогрейдери, е по-маневрен. Той може самостоятелно да стигне до мястото на работа по обществени пътища. Като правило обаче е по-малко продуктивен от верижните булдозери и освен това не е много подходящ за уплътняване на почвата и пътните основи. Пътните организации използват булдозери в процеса на основен ремонт и реконструкция на пътното платно. По-рядко тази техника се използва при полагане на пътни настилки на градски улици, площади и други зони – като правило за това се използват пневматични колесни булдозери. Този тип булдозери, който е създаден на базата на колесни трактори и трактори, както и автогрейдери, е по-маневрен. Може самостоятелно да стигне до мястото на работа по обществени пътища – като правило обаче е по-малко продуктивен от верижните булдозери. И освен това не е много подходящ за уплътняване на почвата и пътните основи. Пътните организации използват булдозери в процеса на основен ремонт и реконструкция на пътното платно. Пътни булдозери.

Видовете верижни булдозери

Видовете верижни булдозери се използват по-често при пътно строителство и основен ремонт на пътища извън града. Те имат страхотна производителност, по-добра пропускливост и перфектно решават проблеми, свързани с уплътняването. Гусените пътни булдозери се използват широко за сортиране и изравняване на терена. При изграждането на магистрали, както и в процеса на полагане на пътната основа. Пътни булдозери. Ограниченията, свързани с експлоатацията на верижни пътни булдозери, включват тяхната ниска скорост. Ниска маневреност и необходимостта от привличане на допълнително специално оборудване за тяхното транспортиране. Най-често това е автомобилен влак с нискотоварен полуремарке – трал. Както всяко друго специално оборудване, произведено от DST-Ural, пътният булдозер TM10 GST10 може да бъде оборудван със система за дистанционно управление. Обхватът на надеждно приемане на такава система достига 2000 метра. Дистанционното управление съдържа джойстици за управление на движението, приставки и бутон за изключване на двигателя. Капацитетът на батерията на дистанционното управление е проектиран за 8 часа непрекъсната работа; тегло на контролния панел – 3 кг.

Булдозери CHETRA

Булдозерите марка – CHETRA – са много популярни сред строители на пътища. Икономичен и маневрен булдозер T9. Със своето общо тегло от 18 885 (или 21 830 – в зависимост от конфигурацията), той е мобилен по време на транспортиране. Може да бъде доставен до работното място не само на ремарке, но и с хеликоптер. И има маневреността, която му позволява работа в ограничени пространства, ако е необходимо. По избор на купувача производителят инсталира на автомобила двигателя YaMZ-236 NB-2 или Cummins QSB6.7 – мощността на всеки от тези два задвижващи агрегата е 165 к.с. Ширината на коловоза на T9 е 560 милиметра. Булдозерът CHETRA T9 може да бъде оборудван с полусферично, право или въртящо се механично острие с обем съответно 4.28, 3.26 или 3.7 кубически метра. Като задни приспособления са предвидени рипер с една или три дръжки и лебедка. Пътни булдозери.