Първият кросоувър на Ferrari

първият кросоувър на Ferrari

Най-противоречивият модел автомобил

Компанията Ферари представи първия си кросоувър. Той ще се превърне в може би най-противоречивият модел в почти вековната история на италианската марка. Първият кросоувър на Ferrari. Как ще се казва. Всъщност още през 2017 г. тогавашният ръководител на компанията Серджо Маркионе изпусна факта, че Ferrari разработва принципно нов полезен автомобил. Тогава топ мениджърът каза, че марката има много клиенти, които искат по-практичен автомобил за всеки ден с много конски сили. Година по-късно, на събрание на акционерите на Ferrari, беше официално обявено, че новият модел ще носи името Purosangue, което на италиански означава „чистокръвен“.

Първият кросоувър на Ferrari

Тестови шофирания на
Aston Martin пусна кросоувър за първи път в своята вековна история. По този начин компанията намеква за своето „конско“ родословие. А също така подчертава, че новостта ще остане истинско Ferrari. Въпреки необичайната досега концепция. Първият кросоувър на Ferrari. И те се опитват да избегнат най-традиционното обозначение за SUV в Маранело, като предпочитат собствения си нов термин – FUV Ferrari. Ferrari Purosangue ще бъде издигната спирачна спирачка с увеличен просвет. Независими дизайнери вече фантазират за появата на бъдещия кросоувър, който трябва да наследи редица функции от модела Roma GT. Настоящата най-„удобна“ суперкола на италианската марка. От „Roma“ Purosangue ще получи общия силует на „Grand Tourer“ с дълга качулка, масивна радиаторна решетка и характерна форма на предната оптика, разделена на две части от тънък диоден елемент на дневни светлини. В този случай задната част на тялото ще наподобява повече кърмата на модела GTC4Lusso.

Чисто нов дизайн на Ferrari

Възможно е Purosangue да използва необичайно оформление с три врати с малка прикрита допълнителна задна врата на страната на водача. Която ще се отваря срещу посоката на движение, което ще улесни влизането и излизането на пътниците във втория ред на места. Според други източници Ferrari Purosangue ще има двойка задни врати, като останалите луксозни суперкросове. И какво ще се случи под капака. През пролетта на 2020 г. главният инженер на Ferrari Майкъл Лайтърс обяви, че компанията ще разработи допълнително две основни архитектури за своите автомобили – двигател отпред и отзад. Всъдеходът ще бъде разработен върху алуминиево шаси с преден двигател, върху което, наред с други неща, е създадена новата суперкола Roma GT. Тази „база“ осигурява адаптация на шест-, осем- и 12-цилиндрови агрегати, както и електрифицирани електроцентрали.

Данни за динамиката на Ferrari Purosangue

Първият кросоувър на Ferrari. По-рано от Ferrari заявиха, че в близко бъдеще няма да изоставят 12-цилиндрови агрегати и ще продължат да модернизират сегашния си най-голям двигател с обем 6.5 литра. Следователно, най-добрата версия на Purosangue може да получи този конкретен двигател, чиято мощност ще надхвърли 800 конски сили. Изглежда обаче по-вероятно да се появи версия с бензино-електрическа инсталация, базирана на 3,9-литровия V8 двигател от Roma GT с обща мощност на агрегатите около 700 конски сили. Данни за динамиката на Ferrari Purosangue, разбира се, все още не са налични, но преди няколко години Маркионе вече се подготвяше, че инженерите са изправени пред задачата да произведат най-бързия автомобил в своя клас. За да спечели титлата на най-бързия SUV на пазара, Purosangue ще трябва да надмине производителността на Lamborghini Urus, който е способен да достигне 100 за 3,5 секунди, а максималната му скорост е 305 км в час.

Модел ферари

Purosangue ще бъде базата за други „високи“ модели на Ferrari. След Purosangue, италианците възнамеряват да пуснат още два кросоувъра, които в момента са известни под индексите F244 и F245 в завода. Те ще бъдат изградени на същата платформа Front Mid Engine Architecture от моделите Roma и Purosangue. Но за разлика от тях те ще бъдат оборудвани с изцяло електрическа централа. Той ще включва четири асинхронни блока, произвеждащи общо около 620 конски сили, които ще се захранват от блок литиево-йонни батерии с капацитет 80 киловатчаса. По предварителни данни производството на такива автомобили ще се осъществи не по-рано от пет години. Това ще бъде един от най-скъпите джипове в света. Ferrari Purosangue трябва да дебютира преди края на тази година, като пускането на пазара е планирано за 2021 година.