Проблем при автоматична трансмисия

проблем при автоматична трансмисия

Основен компонент на автомобила

Трансмисията е един от основните компоненти на автомобила, без който би било невъзможно да се движи. Автоматичните трансмисии имат по-високо ниво на комфорт и широки възможности в сравнение с механичните аналози. За съжаление ремонтът им е по-скъп. Проблем при автоматична трансмисия. Първите признаци при повреда на автоматичната скоростната кутия.
Първият симптом, който трябва да предизвика подозрения за нередности на скоростната кутия, е изтичането на масло. Това може да означава повреда на уплътнението или механично разрушаване на корпуса на кутията. Малките течове на масло са много често срещана неизправност на автомобила. Която може да остане невидима за дълго време. Това е много опасно, защото дори малък теч, който се разтяга с времето. И заплашва да унищожи напълно автоматичната скоростна кутия.

Проблем при автоматична трансмисия

Правилно функциониращата трансмисия се характеризира с плавно превключване както при динамично, така и при тихо шофиране. Всяко отклонение от това може да означава неизправност. Ако има бързи промени в предавателните числа или удари по време на смяна на предавките, незабавно спрете автомобила и извикайте теглещ автомобил. На този етап е трудно да се определи какво може да причини това състояние на нещата, но има увереност, че продължителното шофиране вероятно ще доведе до пълно унищожаване на трансмисията. Проблем при автоматична трансмисия. Разбира се, трябва да обърнете внимание и на индикаторите на таблото. Червена светлина, показваща неизправност на двигателя, може също да показва проблем с трансмисията.

Неизправност при автоматична скоростна кутия

Проблем при автоматична скоростна кутия. Най-често срещаният проблем, който възниква при този тип трансмисия, е повредата на съединителя. Която се управлява от специален двигател. Неизправността на този елемент много често изисква подмяна на цялата кутия и е икономически неефективна. Контролерите на съединителя също се провалят, за щастие подмяната им не е толкова проблематична, колкото при съединителя. Автоматичните трансмисии CVT се състоят от няколко конусни елемента, свързани с верига. Този дизайн позволява плавно, почти незабележимо превключване на предавките. Което е най-голямото предимство на този тип дизайн. За съжаление, най-големият недостатък на CVT е неговата издръжливост. Коничните компоненти се износват бързо, което, когато се комбинира с нормално обезопасени контролери, води до по-високи разходи за поддръжка на трансмисията. Освен това не забравяйте да подменяте веригата на всеки 200 000 километра, тъй като нейната повреда напълно разрушава трансмисията.

Разбивка на скоростна кутия

Разбивка на автоматични трансмисии DSG. Неизправностите на този тип механизми са много специфични и трудни за категоризиране. Основните DSG предавания са. Трансмисията е базирана на мокър многопластов съединител. Сухи трансмисии на съединителя. Редукторите с мокър съединител са малко по-податливи на счупвания, тъй като механиците им използват редовно масло за работа. Това не допринася за по-дълъг живот на предаване поради чувствителността на соленоидните клапани към метални стружки и стърготини. Забавянето в смяната на маслото увеличава концентрацията на метални стърготини. Което води до повреда на клапаните и необходимост от подмяна на цялата механична част на скоростната кутия.

Редовна поддръжка

Редовната поддръжка предотвратява повреди. В медицината се казва, че профилактиката е по-евтина и по-добра от лечението. Същата философия се отнася и за автомобилите. Редовната поддръжка на автомобила и техническите прегледи помагат да се диагностицира проблемът достатъчно рано. За да се избегнат скъпи ремонти. Нещо повече, спазването на препоръките на производителя за смяна на маслото и специални части е от ключово значение за осигуряване на дълготрайността на вашия автомобил. Проблем при автоматична трансмисия.