Превоз на деца

превоз на деца

Как да возим деца в автомобил

Правилата за превоз на деца, формулирани в правилата за движение. Правила за превоз на деца в автомобил. Превозът на деца на възраст под 7 години в лек автомобил, трябва да се извършва с помощта на системи за обезопасяване на деца. Подходящи за детето тегло и височина . Превозът на деца на възраст от 7 до 11 години в автомобил, които са проектирани с обезопасителни колани или предпазни колани. Трябва да се извършва при използване тези средства. Подходящи за теглото и височината на детето. Използване на предпазни колани, и на предната седалка на пътнически автомобил – само с помощта на системи за обезопасяване на деца (устройства), подходящи за теглото и ръста на детето. Най-просто казано, деца под 7 години. Могат да се возят само с помощта на правилната детска седалка на предната или задната седалка на лек автомобил. Дете на възраст от 7 до 11 години – на задната седалка на детска седалка или без нея, но облечен с редовен предпазен колан. На предната седалка – само на столче за кола, но дете над 12 години – на която и да е пътническа седалка без детска седалка, но с редовен предпазен колан.

Правила за превоз на деца в автомобил

Правила за превоз на деца в автомобил. За деца под 12-годишна възраст, чийто ръст надвишава 150 см. Чието тегло е повече от 36 кг задължително с колан. Факт е, че според класификацията на детските столчета те не се вписват в нито едно обезопасително устройство. Следователно могат да се транспортират с помощта на стандартни предпазни колани, но според правилата за движение само на задна седалка. В правилата за движение имаше която позволяваше превоз на деца на задната седалка „като се използват други средства, които позволяват детето да бъде прикрепено с помощта на предпазните колани, предвидени от дизайна на превозното средство“. Това бяха така наречените адаптери за обезопасителен колан. В новото издание обаче тази фраза беше премахната и сега използването на тези „други средства“ е забранено.

Как да изберем столче за автомобил

Как да изберем столче за кола по възраст. Детските обезопасителни устройства, са разделени на групи по тегло. В Европа обаче има по-нов стандарт. Нека да ги прегледаме по ред и да видим кои са основните разлики. Правила за превоз на деца в автомобил. Група 0 е столче за кола за бебета от раждането до около 6-9 месеца. Детето е в тях легнало и е закопчано с отделни колани, а седалката е закрепена в колата с помощта на системата ISOFIX или стандартни колани. Седалката може да се монтира както на предните, така и на задните седалки, но когато се монтира отпред, предната въздушна възглавница (ако е оборудвана) трябва да бъде деактивирана.

Столче за автомобил за група 0+

Група 0+ е столче, подобно на столче за кола, в което детето лежи или е полегнало. За разлика от група 0, може да няма подвижна инкрустация за новородени. Столовете са подходящи за деца на възраст до около 1-1,5 години. Детето в тях се закопчава с отделни колани, а седалката се закопчава в колата с помощта на стандартни предпазни колани. Седалката може да се монтира както на предните, така и на задните седалки. Когато се монтира отпред, предната въздушна възглавница (ако е оборудвана) трябва да бъде деактивирана.

Столче за автомобил за група 1

Група 1 тип фотьойли за деца, на които могат да седят самостоятелно – тоест от около 9 месеца до 3-4 години. Такива столове обикновено вече са инсталирани обърнати в посока на движение, въпреки че има модели с обратна посока на монтаж. Детето е настанено в тях и е закопчано с отделни колани, а седалката е закрепена в колата с помощта на стандартни предпазни колани. Седалката може да се монтира както на предните, така и на задните седалки, но когато се монтира отпред, предната въздушна възглавница (ако е оборудвана) трябва да бъде деактивирана.

Столче за автомобил за група 2

Група 2 – това са ограничения за деца от около 3-4 до 7-8 години. Тук вече са възможни опции. Това може да бъде или пълноправен стол, или бустер – тоест седалка без облегалка. Детето може да седи както отпред, така и отзад и е закопчано със стандартни предпазни колани. Група 3 е категория устройства, подобни на група 2 за деца от около 6-7 до 12-годишна възраст, когато задължението за използване на детски обезопасителни системи е отменено. Детето може също да седне тук на всеки ред седалки и е облечено с редовни предпазни колани. На практика все пак трябва да вземете предвид тези параметри , тъй като стандартният колан не винаги може да осигури необходимото ниво на безопасност. Ако детето бъде поставено на подходящата седалка, защитата ще бъде по-висока с него, отколкото без него.