Охлаждаща течност

охлаждаща течност

Охлаждаща течност на автомобил

Собствеността на автомобила е преди всичко изключително удобство и независимост. Това обаче е и голяма отговорност, тъй като собственикът е длъжен да следи техническото състояние на превозното средство. Инспекциите, мониторингът на нивото на маслото и състоянието на гумите обаче не са всички. Много шофьори забравят за охлаждащата течност , която е отговорна за правилната работа на двигателя. Ако не съществува, това може да е катастрофа. Охлаждаща течност. С прости думи, охлаждащата течност е просто вещество със специални химически свойства. В самото начало трябва да се отбележи, че на пазара няма нито една универсална течност, подходяща за всеки автомобил. Има много различни смеси, различни по състав и предназначение. Повечето течности обаче са 50% деминерализирана вода и 49% пропилей или етилен гликол. Докато 1% са други химикали, които са отговорни за. Защита от корозия. Предотвратяване на образуването на пяна. Течен цвят.

Видове охлаждаща течност

Двигателят на автомобила получава енергия поради изгарянето на гориво и следователно се генерира и топлинна енергия. Това води до високи температури, които при продължително излагане могат да доведат до големи щети. Благодарение на охлаждащата система обаче всичко е актуализирано. Това се влияе пряко от охлаждащата течност, която абсорбира топлината и я прехвърля към радиатора. Всички охлаждащи течности са създадени еднакви. Има 3 основни типа смеси, които могат да бъдат намерени лесно в много магазини. Трябва също така да се отбележи, че някои производители смятат, че техните продукти са достатъчно съвместими, за да бъдат безопасно смесени с други. Най-добрата практика, наблюдавана от много шофьори, е да се използва една доказана висококачествена течност.

Охлаждаща течност

IAT – Тези течности са предназначени предимно за по-стари превозни средства. Те се характеризират с не много ефективно охлаждане и ограничена устойчивост на корозия. Не се препоръчва използването им в нови автомобили. OAT – течности, чиито характеристики са по-високи от IAT. Технологията на производство им позволява да се използват в превозни средства с алуминиеви радиатори. Някои решения може да не са подходящи за използване в по-стари превозни средства. Правилното ниво на течността е изключително важно. Трябва обаче да се изясни въпросът, който е най-близо до всеки водач, т.е. честота на смяна на течността.

Смяна на охлаждаща течност

Всичко зависи от вида на работната течност и препоръките на производителя. Охлаждащата течност е един от най-важните фактори, влияещи върху ефективността на много компоненти. Той поддържа правилната температура на двигателя както през зимата, така и през лятото. Повечето компании препоръчват смяна на силикатна течност (маркировка IAT ) на всеки 2 години и без силикатна течност ( OAT ) на всеки 5 години. Ето защо си струва да се харчат пари за висококачествена течност, която се характеризира с висока надеждност. За тази цел можете да използвате помощта на консултанти в автосервизите, предлагащи точно определяне на необходимия продукт за конкретна кола. Тогава не трябва да се притеснявате дали течността ще бъде избрана правилно, тъй като можете да разчитате на помощта на специалисти.