Китайска пекинска патица

Китайска пекинска патица

Листното пружинно окачване

В движение колата много напомняше на дизеловия Land Rover Deffender 110. Ъглова неестетична. Ето как трябваше да бъде ГАЗ-62 с капак. Китайска пекинска патица. Бръмченето на двигателя е дизелово, а виенето на скоростната кутия е като на ГАЗ-51 или ГАЗ-52. Листното пружинно окачване рита забележимо по деретата, но поради удълженото междуосие изглеждаше по-удобно от това на UAZ-469. Воланът е с напълно приемлив люфт и здраво захващане на дланта. Изобилието от шахти и стави вече със скорост от около 50 км / ч провокира характерните вибрации на цялото тяло. При скорост от около 60 км / ч към това се добавят вибрации от двигателя и скоростната кутия, с характерно мърморене по време на превключване на предавките. Поради ниските ходове на окачването което е само набор от 11-листни пружини отпред и 8 листа отзад.

Китайска пекинска патица

Инсталирането и демонтирането на вълновия екран се извършва ръчно. Инсталирането и демонтирането на вълновия екран се извършва ръчно. Колата е доста шумна на магистралата. Китайска пекинска патица. Страничните прозорци трябваше да бъдат затворени, за да не избухнат или да не издуха яката. За разкош горният люк беше отворен, за да не изгони въздуха от климатика и вратите на задния балкон бяха отворени. Раниците са разпръснати между задните седалки. В този момент се чувствахме като плажни плейбои. Нискоскоростната трансмисия надолу по веригата не позволява да се поддържа крейсерска скорост над 60 км / ч, а аз не искам, тъй като бавното и напълно нереактивно управление, настроено и за вода, не предполага активно задвижване.

Четирите колела с блокировки

Ако искате да вървите малко по-бързо, вече трябва да държите волана упорито. Но за разлика от тези недостатъци, колата е напълно способна на средни офроуд условия. Основните инструменти за преодоляването му. Пътен просвет от 220 мм, задвижване на четирите колела с блокировки и почти гладко дъно, да не говорим за факта, че не се страхуваме не само от дълбоки локви, но дори от бродове и вода като цяло. Задвижването на четирите колела се включва под товар, но дори и при ниска скорост на пясъка има усещане като на УАЗ, където всички колела започват да бутат колата в различни посоки. Колко сме разглезени от модерните технологии.