Замръзване на спирачните накладки

Замръзване на спирачните накладки

Какво да направите, ако накладките на ръчната спирачка са замръзнали? Обмисляме начини да излезем сами от ситуацията. Изглежда, че ако спирачните накладки са замръзнали, единственото логично нещо, което трябва да направите, е да започнете паника. Е, как иначе, ако не можете да започнете и дори има риск да откъснете напълно тази част и да отидете направо в сервизния отдел. Нека не бързаме и да се опитаме да излезем от ситуацията спокойно и сами. Преди всичко си струва да разберем защо се случва това. Замръзване на спирачните накладки. Подложките могат да замръзнат, след като колата е преминала през локва или е била измита. С настъпването на минусови температури влагата замръзва и подложките стават оковани. В зависимост от това кои структури са покрити с лед, има няколко начина за размразяването им.

Замръзване към спирачния барабан

Ако накладките са замръзнали към спирачния барабан. Тази ситуация е доста трудна, тъй като няма пряк достъп до частта и човек. Трябва да се действа индиректно. Има няколко метода за решаване на проблема. Ако е възможно, залейте го с гореща вода. Трябва да действате внимателно и да не чакате, докато водата замръзне. След като излеете частта с вода, започнете да се движите. При силен студ ситуацията може само да се влоши. Замръзване на спирачните накладки. За да не рискувате, както в първия случай, загрейте барабана, използвайки друг метод. За това ви е необходим маркуч. В единия край той е прикрепен към изпускателната тръба, ние насочваме въздушния поток към барабана и изчакваме отработените газове да затоплят частите. Механичното въздействие върху барабана също може да помогне. Този метод отнема доста време и ще ви бъде полезен, особено ако нямате под ръка чайник или маркуч. За да освободите колелата на блока, трябва да ги премахнете. След това потупваме всяко колело и събаряме леда от вътрешните части. Необходимо е да се придържате към следния алгоритъм.

Включване колата в предавка

Включете колата в предавка. Разхлабете леко гайката на колелото. Повдигнете колата с крик. Свалете колелото. Почукайте барабана с чук, като използвате малко парче дърво, за да избегнете повреда на повърхността. Продължете да работите с чук, докато чуете пукане на лед. След като се уверите, че барабанът не е ограничен и може да се върти, поставете колелото в неговото положение и преминете към следващото. След това можете да опитате да приведете автомобила в движение. Замръзване на спирачните накладки. Ако колата е на дискови спирачки. В този случай ще бъде малко по-лесно да разрешите проблема. Шофьорът може да стигне директно до подложките и да действа директно върху тях. Тогава няма нужда да махате колелата и да губите допълнително време.

Течност против замръзване

Използвайте течност против замръзване. Този метод е най-очевиден и показва необходимостта от съхранение на тази течност в багажника. Налейте течност в отворите на диска, за да отключите механизма. Ледът ще се стопи в рамките на 2-3 минути и можете да започнете да се движите. Физиологичен разтвор. Това ще изисква вода и сол. Приготвяме разтвор с висока концентрация на сол. Водата не трябва да е прекалено гореща, в противен случай спирачката ще се повреди. Като размразяваме леда по този начин, ние елиминираме риска водата бързо да замръзне в студа. Използваме го по същия начин, както в случая на антифриз.

Справяне със замръзване на накладките

Как да избегнем този проблем. За да предотвратите подобна ситуация в бъдеще, трябва да запомните следното правило. След като се возите на мокра повърхност, натиснете педала на спирачката няколко пъти. Подложките ще изсъхнат и по тях няма да остане влага, която може да замръзне при минусови температури. Най-добрият вариант е изобщо да не използвате ръчната спирачка през студения сезон. Друг съвет е да помислите за положението на автомобила, когато го паркирате. Паркирайте превозното средство по такъв начин, че да започнете да шофирате на заден ход. Задните спирачки се освобождават много по-лесно поради теглото на автомобила. Най-добрият начин да излезете от неприятна ситуация е да я избегнете. Нека вашите зимни пътувания да бъдат приятни и да не са проблемни.