електронно хидравлично решение

Цифрово хидравлично задвижване

ЗVolvo Construction Equipment и финландската компания Norrhydro са разработили цифрово хидравлично задвижване. За строителни машини, което значително увеличава производителността, като същевременно намалява разходите и емисиите на CO2. Когато бъде широко приет, той може да помогне на строителната индустрия да постигне целите си за устойчивост, като същевременно подобри производителността на машината. Тествано на 30-тонен багер Volvo EC300E
Volvo Construction Equipment (Volvo CE) се ангажира да изгради устойчиво бъдеще. Както в собствената си работа, така и в сътрудничество с партньори. Като част от тази стратегия, Volvo CE работи с финландската компания Norrhydro за разработване на нова технология. Която обещава да революционизира начина на работа на хидравличните машини. В широко представяне се очаква, това развитие би подобрило значително икономията на гориво и ще намали нивото на изкуствените емисии CO 2, осигурявайки значителни предимства както за купувачите, така и за климата на Земята. Електронно хидравлично решение.

Електронно хидравлично решение

Въпреки че подробностите за новата революционна технология се пазят в тайна. Известно е, че в патентованата система Norrhydro NorrDigiTM се използва многокамерно хидравлично задвижване с цифрово управление. Повишаващо ефективността на системата толкова много, че може значително да намали размера на хидравличната система на машината или дори да елиминира някои от нейните части. Тази система елиминира нуждата от главен клапан – централната част на традиционната хидравлична система. И намалява мощността на помпата и спецификациите на тръбите и маркучите. Той консумира по-малко енергия и отваря възможността за намаляване на мощността на двигателя. Електронно хидравлично решение. Тази система елиминира необходимостта от главен клапан-централният елемент на традиционна хидравлична система. Също така намалява мощнжстта на помпата и спецификациите на тръбите и маркучите.

Подобрения и ефективност

Тестваните в момента решения показват подобрения в ефективността и производителността на машината. Намаляването на емисиите на въглероден диоксид от своя страна може драстично да намали „въглеродния отпечатък“ на технологията. Volvo CE и Norrhydro подписаха дългосрочно споразумение. Съгласно което Volvo CE ще разработи технологията в партньорство с Norrhydro, за да упражни правото да бъде първият на пазара. Volvo CE има изключителни права да използва новата технология в своите продукти по време на процеса на разработка. Електронно хидравлично решение.

Интелигентни цилиндри

За разлика от традиционните цилиндри с две камери – натискане и изтегляне – новият цифров хидравличен задвижващ механизъм използва четири камери. Те могат да бъдат свързани по общо 16 различни начина, в зависимост от силата, необходима за конкретна операция. „Това е като 16-степенна скоростна кутия“, казва Питър Стамбро, вицепрезидент по бизнес развитие в Norrhydro. „Самите многокамерни цилиндри не са нищо ново, но нашето развитие се различава по начина, по който те се комбинират с високотехнологични електронни системи за управление. Които благодарение на усъвършенстваните алгоритми и изчислителните ресурси осигуряват мигновена реакция със значително по-малко потребление на енергия за същите маневри и машинни операции в сравнение с традиционните системи „.

Тест на 30-тонния багер Volvo EC300E

Революционната нова технология премина фазата на доказателство за концепция и тест на 30-тонния багер Volvo EC300E. Сега навлиза във фаза на полеви тестове, по време на която прототипните машини ще работят в реални приложения с избран брой клиенти. Предвижда се новата революционна система да бъде внедрена в багерите на компанията не по-късно от 2024 година. „Способността да се развие тази пробивна технология в сътрудничество с водещ играч в индустрията на строителната техника има много предимства, включително по-бързо време за пускане на пазара и по-бърза комерсиализация“, казва изпълнителният директор на Norrhydro Ирьо Трег на стойност милиони евро и с нетърпение очаквам да видя първите системи NorrDigi на пазара създаден съвместно с Volvo CE „.