Дроселна клапа на автомобил

Дроселна клапа на автомобил

Дроселовият клапан е малък компонент в бензиновите двигатели. Той се намира във всмукателния колектор и е необходим за управление на подаването на въздух. Бензиновите двигатели изискват смес от бензин и въздух, която се запалва в определено съотношение. Необходимият за това въздух се взима от околната среда от всмукателния колектор и се подава към двигателя в необходимото съотношение с помощта на дроселната клапа. Ако е повреден, двигателят вече не може да работи безпроблемно и в най-лошия случай също може да се повреди. Дроселна клапа на автомобил.

Неизправност на дроселна клапа

Какви са симптомите на неизправност на дроселната клапа? Неизправността може да има няколко ефекта. Както вече споменахме, двигателят може да стане нестабилен, тоест с променлива скорост. Дроселна клапа на автомобил. Също така може да се случи, че оборотите намаляват веднага щом натиснете педала на газта. Професионалистът обикновено може да различи разликата между дефектен дроселен клапан по неравномерна производителност на автомобила и намалена мощност на двигателя. Ако дроселовият клапан или сензорът за положението на дросела са дефектни, по принцип можете да продължите да шофирате. Макар и с намалена производителност. Няма нужда да оставяте колата си отстрани на пътя. Следващото пътуване обаче трябва да доведе до автосервиз. Ако повредата не бъде отстранена възможно най-скоро, може да възникне необратима повреда на самия двигател. също и на съединителя или скоростната кутия, което може да доведе до големи допълнителни разходи.

Ремонт на дроселна клапа

Можете ли сами да поправите амортисьора или трябва да се потърсите специалист? Разбира се, хората с умения могат сами да оправят колата. Трябва обаче да се има предвид, че съвременните двигатели не само изискват механичен ремонт. Но и имат сложна технология, която изисква настройка в края на работата. Само тогава двигателят може да работи безпроблемно. Следователно, ако извършвате такива ремонти сами, трябва да имате съответните технически познания за структурата и функционирането на енергийните блокове. За повечето шофьори с дефектен дроселен клапан най-доброто решение обикновено е специалист. Дроселна клапа на автомобил.

Как се извършва ремонт на дроселна клапа

За да почистите или поправите счупеното тяло на дроселната клапа, първо трябва да го премахнете. Това изисква известно умение и се прави по различен начин в зависимост от модела на двигателя. Това е така, защото въпреки че функциите на бензиновия двигател са еднакви за всеки производител на автомобили, дизайнът понякога е различен.
След визуална проверка техникът решава дали демпферът е дефектен или се нуждае само от почистване и действа по съответния начин. Когато почиствате със специални четки, внимавайте да не повредите чувствителните части на клапана. Санирането обикновено е безсмислено. Следователно специалистите заменят.

Нестабилен двигател

Нестабилният двигател винаги е досаден и означава, че колата трябва да бъде закарана в автосервиз. С намаляване на мощността, съотношението на бензин към въздух може да бъде неравномерно, контролирано от дроселната клапа. Тогава възниква въпросът. Амортисьорът или неговият сензор са дефектни? Симптомите са сходни и трябва да се обърнат към специалист. Почистването или подмяната трябва да се извършат възможно най-скоро, за да се избегнат последващи повреди на двигателя или трансмисията. По правило ремонтите нямат смисъл, поради което дефектните амортисьори обикновено се сменят. Това винаги, както и подмяната на PDZ сензора, трябва да се извършва в специализиран автосервиз.