Дефектни амортисьори

дефектни амортисьори

Функции на амортисьора

Експертите съветват своевременно да подготвят автомобила за зимния период и да проверят системата за окачване , по-специално амортисьорите и другите компоненти. Всички неизправности трябва да бъдат отстранени незабавно в съответствие с препоръките на производителя на превозното средство. Амортисьорите са хидравлични компоненти, чийто принцип на действие е тясно свързан с механиката на течностите и физическите процеси, които протичат вътре в тях по време на работа. При движение на буталния прът се отделя кинетична енергия, която се превръща в топлина поради хидравличното съпротивление. Амортисьорите, използвани в автомобилите, действат като класически амортисьори на вибрациите, отговорни за поглъщането на вибрациите. Независимо от вида на използвания амортисьор, техните функции са строго определени и тези елементи пряко определят безопасността на автомобила. Дефектни амортисьори.

Дефектни амортисьори

Основните задачи на амортисьорите. Затихващи вибрации в автомобила, причинени от неравности по пътя. Осигуряване на постоянен контакт на колелото с пътната настилка. Стабилизиране на превозното средство при завиване или при внезапна промяна в посоката на движение. Дефектни амортисьори. Директно въздействие върху комфорта и безопасността при шофиране. Осигуряване на правилното функциониране на спирачната система. Шофирането на износени амортисьори излага участниците в движението на много опасни ситуации, които често се подценяват. Опасности от дефектни амортисьори
Една от най-големите опасности е намалената спирачна ефективност на автомобила. По време на тази маневра повдигането на колелата от земята не води до постоянен контакт с пътната настилка, което значително намалява ефективността на спирачките. Разстоянието, необходимо за спиране на превозното средство, се увеличава драстично, с 2-3 метра при скорост от 50 км /ч.

Последствия от дефектни амортисьори

Това също влияе върху правилното функциониране на системите за подпомагане на спирането ABS , ASR и системата за контрол на сцеплението ESP . Това е голяма опасност по пътя и може да бъде пряка причина за инцидент. Не забравяйте за значителното намаляване на комфорта, което се влияе пряко от амортисьорите. Шофирането с неработещо окачване значително влошава възприятието на водача и влияе на умората на водача. Последствията от това могат да бъдат трагични. Повредените амортисьори представляват заплаха за други хора, особено в тъмното с включени къси фарове. Прекомерните вибрации затрудняват правилното функциониране на датчиците на фаровете, което може да доведе до неправилен ъгъл на падане и по този начин да ослепи шофьорите, шофиращи в обратна посока. Тази ситуация е непосредствена опасност!

Управление на амортисьори

Шофьорите, които пренебрегват управлението на амортисьорите на автомобила си, също са изправени пред допълнителни разходи поради повреда на други компоненти. Увеличаването на амплитудата на вибрациите има разрушителен ефект върху свързващите елементи в системата за окачване. По-чести откази, главно в извори. Тази ситуация е неблагоприятна и за горните закрепващи елементи, които най-често се повреждат при големи натоварвания. Това значително влияе върху качеството на пътуването и комфорта на автомобила. В системата за окачване липсата на правилно абсорбиране на вибрациите и увеличените натоварвания водят до по-бързо износване на втулките и топката. Това се дължи на по-честата подмяна на тези елементи и посещенията на сервизи, което води до значително увеличение на оперативните разходи на превозното средство.

Вибрации от амортисьори

Вибрациите, предавани на волана, водят до по-бързо износване както на кормилната предавка, така и на кормилните щанги и краищата. Това пряко влияе върху качеството на управление. Намаленото сцепление на колелата ускорява износването на гумите и вибрациите се предават от колелата към скоростната кутия. Това ще повреди връзките и ще постави значително напрежение върху скоростната кутия, което може да доведе до бърза повреда на редукторите и лагерите. Допълнителен дискомфорт може да бъде причинен от почукване или скърцане на определени части от тялото. Дефектни амортисьори.