двигател на камиона

Двигателно отделение на камиона

В двигателното отделение на вратите на кабината орнаментът 1833 недвусмислено свидетелства, че с обща маса на превозното средство от 18 тона. Той е въоръжен със стадо от 330 коня. Ford 1833 се задвижва от двигател Ford Ecotorq 9 с работен обем 8,97 литра. Ние тествахме подобен Ford само с такъв двигател през 2011 г. Двигател на камиона. Индексът на модел стана Ford Cargo Н476. В движение нямаше специални оплаквания за това, просто изглеждаше малко тесен полк с максимален въртящ момент. Структурно 9-литровият двигател повтаря по-малко мощния 7-литров предшественик, който не се утвърди в средата на 2000-те. Цилиндровият блок е направен от високоякостен чугун, но при 9-литровата версия е с мокри цилиндър, 24-клапан чугунен главен цилиндър, общ за всички цилиндри.

Двигател на камиона

Pазпределителен вал в блока, синхронизиране от страната на маховика, но без отбор на мощност за задвижване на хидравличната помпа. Размерите на CPG са 112×124 mm. Задвижването на инжекционната помпа, помпата на серво управлението и компресорът на пневматичната спирачна система се реализира от зъбните колела. Системата за смазване на двигателя има топло обменник вода-масло в общ блок с маслени филтри. За помощ при маневриране на местата на контейнери е предвидена камера за обратно виждане, въпреки че мониторът в пилотската кабина изглежда малко чужд, той изпълнява функциите си редовно. За помощ при маневриране на местата на контейнери е предвидена камера за обратно виждане, въпреки че мониторът в пилотската кабина изглежда малко чужд. Той изпълнява функциите си редовно.

Дизелов двигател на камиона

Той изпълнява функциите си редовно. Характеристика на дизеловите двигатели на Ford е филтър със сменяем еднократен елемент в охладителната система. Тези двигатели са разработени в техния собствен инженерен център в Турция с оглед на собствените им технологични възможности. Вероятно наличието на такъв оригинален компонент се дължи на материалите на блока и цилиндровата глава, а също така е необходимо, за да се предпази от механични включвания на котлен камък и нежелани химични реакции, провокирани от материалите на маркучите, уплътнения и работното колело на водната помпа. Common Rail система за гориво от Bosch, турбина с променлива геометрия от също толкова известната компания Holset. Резервоарът за хидравлично масло се загрява от антифриз от охладителната система на двигателя. За това беше осигурен топло обменник.