Грижа за тапицерията

грижа за тапицерията

Автомобил с кожена тапицерия

Автомобил, снабден с кожена тапицерия, изглежда много по-добре от този, чиито седалки са покрити дори с най-фината материя. Кожата повишава престижа на автомобила, а уникалният характер на интериора се определя от много от характеристиките на този материал. Деликатно докосване, здравина, елегантен външен вид или атрактивен дизайн. Кожената тапицерия трябва да се подновява на всеки няколко месеца, поне два пъти годишно. Това ще осигури по-дълъг експлоатационен живот и ще предотврати износване. Също така безцветяване или влошаване на естествените свойства. Грижа за тапицерията на автомобил.

Грижа за тапицерията на автомобил

Как да почистим кожата в автомобила. За почистване и грижа за кожена тапицерия в автомобил, трябва да използвате специални продукти. Предназначени за такива повърхности. Разбира се, съвременните автомобили използват голямо разнообразие от видове кожа – естествена, синтетична или смесена. Освен това всеки от тях може да има различна структура – гладка, пореста или груба. Ето защо, преди да започнете собствено почистване, има смисъл да намерите подходящ агент за този материал и да следвате препоръките на производителя. Грижа за тапицерията на автомобил.

Домашни начини за почистване на тапицерия

Кои са домашните начини за почиктване на кожата в автомобила. Най-добрият начин за ефективно почистване на кожената тапицерия е, разбира се, да я поверите на уважавани професионалисти. Ако човек обаче предпочита да се грижи сам за интериора на колата си. Тогава си струва да се запознаете с основните принципи на грижа за интериорната кожа . Грижа за тапицерията на автомобил. Благодарение на правилния работен ред и няколко прости правила. Почистването ще донесе задоволителни резултати и ще предпази тапицерията от възможни повреди. Основното оборудване е прахосмукачка, парцал, вода и продукт за грижа. Трябва да се избягва използването на мокри кърпички, тъй като те могат да навредят повече, отколкото да помогнат. Важно е да запомните, че поддръжката на тапицерията не трябва да се ограничава само до седалките. Повечето автомобили, оборудвани с кожени седалки, имат и други повърхности, покрити с този материал. Затова трябва да обърнете внимание на облицовката на вратата, подлакътниците, волана. Също така копчето на скоростната кутия или таблото. Ако някой от тези елементи е облицован с кожа, трябва да направите същото като за седалките.

Прахосмукачка за кожена тапицерия

Прахосмукачка.
Първата стъпка е да почистите добре тапицерията с прахосмукачка. За това е важно да се използват специални дюзи за отстраняване на замърсяванията от процепите и пролуките. Това ще ви позволи да достигнете до всякакви кухини и труднодостъпни места. Където се събират повечето видове мръсотия, прах, остатъци от храна или различни частици. Когато вакуумирате, не упражнявайте прекалено голям натиск върху кожата, за да избегнете увреждане на повърхността. По-добре да увеличите всмукателната мощност на прахосмукачката. Грижа за тапицерията на автомобил.

Измиване на тапицерията

Измиване на тапицерията
Втората стъпка е внимателно избърсване на тапицерията с влажна кърпа. Не можете обаче да прекалявате с водата. Трябва леко да навлажните плата или да го изцедите добре. Излишната вода обикновено уврежда кожата, прониквайки дълбоко и за дълго време. Тази стъпка е предназначена само за отстраняване на останалия слой прах и мръсотия в съседство със защитното покритие на материала. Накрая почистената тапицерия трябва да бъде покрита със специален продукт за грижа. Необходимо е да се нанесе малко количество от продукта върху мека кърпа и едва след това да се втрие внимателно в кожата. Това трябва да се прави на малки парчета, за да не пропуснете нито една секция.

Предимства и недостатъци на кожена тапицерия

Какви са предимствата на кожената тапицерия? Основното предимство на тапицерията от кожа е нейната издръжливост. По-лесно е да се поддържа чист и освежен дори след продължителна употреба. Свойствата на кожата също подобряват комфорта при шофиране. Поради факта, че диша, абсорбира влагата и гъвкаво се адаптира към теглото на пътника, всеки контакт с повърхността му е приятен за хората. Какви са недостатъците на кожената тапицерия? За съжаление има няколко недостатъка на тапицерията от кожа, но много по-малко от предимствата. Първото е прекомерното нагряване през лятото, когато кожата е изложена на слънчева светлина за дълго време. Друг недостатък може да бъде постепенното износване на коженото покритие поради триене. Причинено от контакта на материала на облеклото с частици мръсотия. В този случай обаче са достатъчни честото почистване на седалките и правилната грижа за тапицерията.