градски строител

Модулната основа

Самосвалът IVECO Trakker 8х4 с надстройка Cantoni, локализиран от pязанското машиностроително. Градски строител. Предприятие LLC Tsentrtranstekhmash, е интересен, тъй като в потвърждение на съответствието на възможностите и качеството на своите продукти. IVECO, производителят на шасито и модулната основа, организира дълга тестова експлоатация на самосвала в базите на потенциални клиенти, в реални условия. След почти две години непрекъсната експлоатация, този IVECO Trakker 8х4 за няколко летни дни изпроси в кариера близо до Москва, за да се чифтосва с наскоро тествания IVECO-AMT 753910-10 8х8, с брутно тегло 60 тона.изграждане на такива конструкции са необходими самосвали и миксери, които пренасят много и бързо, но без да спират пред ограничените пространства на градските пейзажи.

Градски строител

IVECO Trakker 8х4 с надстройка Cantoni с тегло 41 тона, в сравнение с офроуд тежка IVECO-AMT 753910-10 8х8. Изглежда много по-лек, по-нисък, по-компактен, докато полезният обем на тялото на сметището е само с 2 кубически метра по-малко – 20 m 3 срещу 22 m 3. Създаден е за различна среда, неговият елемент е бързо развиващите се мегаполиси, където не само обемът на строителството е значителен, но и мащабът и сложността. Градски строител. Жилищни сгради, високи сгради с многостепенна инфраструктура, която преминава под земята на няколко нива. Земни работи по време на строителството на магистрали, подлези. С адекватно задвижване на скоростната кутия и добре подбрани предавателни числа.

Субарктически дизайн

Ето основните мотиви за изрязване и шиене на тази кола. Нека да разгледаме подробното им изпълнение. Товароносимостта на самосвала е 26 тона с бруто тегло 41 т. Четири оси, две от които водещи, 20 кубически метра полезна надстройка, 410 конски сили двигател. Една смяна на кабината. Големи букви IVECO на предната фасада – почит към модата, сега всички го правят. Интериорът е стар познат, дневен. Това е къса двуместна кабина AD, но дори няма намек за адски условия за шофьор. Напротив, въпреки дневния дизайн на работното пространство, като се вземат предвид руските специфики. Субарктически дизайн накара италианците да се замислят за допълнително основно оборудване. Включително седалката на водача на въздушно окачване с регулируема интензивност на нагряване на течен автономен нагревател.

Електрическо задвижване

Електрическо задвижване и отопляеми огледала, както и външни защитни решетки за фаровете в бронята, изработени от метал. Кабината е функционално удобна без претенции, ако разглеждаме работата на водача като оператор на самосвал, но не и за работа на дълги разстояния. След работна смяна от тази кабина шофьорът трябва да се прибере вкъщи, или в оборудвана съблекалня за работници на смяна, или в хостел. Карайте по черния път, мислейки за асфалта. Не се страхувам от тази дума, механичната 16-степенна скоростна кутия е мека, превключва без значителни усилия, търсенето на правилната предавка не е трудно. Двигател среден 410 к.с. не толкова за самосвал 8х4, но еластичността на характеристиката.