боклукчийски камион

Реформиране на технологията

Шасито на Ford Trucks, получило руско гражданство, но първоначално от Турция, се произвежда в завода на Автотор в Калининград. Моделът Ford 1833 от семейство Н566 се използва широко за изграждане на изотермични и промишлени фургони. Боклукчийски камион. За инсталиране на странични платформи. Но има право да живее с благородна тежест под маската на боклукчийски камион. Реформирането на технологията за оползотворяване на битовите отпадъци породи редица нови изисквания към шасито, върху което са инсталирани добавки за обработка на твърди отпадъци и ТБО. Корпусът за събиране и транспортиране на твърди битови и битови отпадъци. боклукчийски камион. Трябва да бъде едновременно просторен и компактен, докато конфигурацията на осите трябва да изключва претоварване. Двигателят с ниска мощност няма да дърпа повдигащата хидравлика, свръхмощният двигател няма да покаже благоприятна горивна ефективност в градски режим на работа.

Боклукчийски камион

Късото междуосие допринася за маневреността, но тогава увеличеният и претеглен заден надвес на боклукчийския камион изисква допълнителна ос. Прекалено високото съотношение на уплътняване прави част от отпадъците неподходящи за по-нататъшно ефективно сортиране и обработка и увеличава аксиалното натоварване. Така че коефициентът на натискане вече не е основният критерий. Съвременният сектор на комуналните услуги отдавна се занимава с намирането на нови компромиси. С обща дължина на превозното средство от 8,2 м, междуосието е 4,2 м. В нашия конкретен случай, с общо тегло и размери, това е доста голяма дължина на основата. Може да се предположи, че по отношение на маневреността тази машина не е най-успешната, но с опростена конструкция на базовото шаси с 4х2 разположение на колелата, се осигурява стабилност на натоварване по осите, тъй като бункерът с ТБО е разположен в база.

Обем на корпуса

Предположението предполага, че такава конфигурация на шасито и надстройката за боклук, с полезен обем 16 m по-подходящ за крайградска работа и поддръжка на обекти в близост до ниско етажни сгради, разпръснати регионални селища и SNT. Обемът на корпуса е среден, съотношението на натискане е до 6. Тези показатели ще задоволят сценария на работа, при който е желателно да се направи с не твърде сложно шаси с конвенционално, не мащабно по отношение на високо -технология и съотношение мощност-тегло двигател, както и проста трансмисия, където ръчна скоростна кутия и единствената задвижваща ос с една основна трансмисия.