багер-товарач New Holland

Избор на багер товарач

Не по-възрастни от 7-8 години. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на багер-товарач, е неговото време на работа и година на производство. Пазара е представен главно от багер-товарачи New Holland от 2011-2013 г. Напълно възможно е да намерите достоен вариант сред тези машини. В същото време времето на работа на машината също е важно. В идеалния случай то не трябва да надвишава 9000 работни часа. Как да закупите употребяван багер-товарач и да не попаднете в капана? Техниката, която не отговаря на тези два критерия, трябва да се третира внимателно. Тъй като може вече да изисква значителни инвестиции. Особено що се отнася до модела NH B 80 B – това е единственият от петте багер товарачи New Holland, който се сглобява в Индия. И съответно тази машина с работно време от 10 000 m / h и повече трудно може да бъде намерена в задоволително работно състояние. Багер-товарач New Holland.

Багер-товарач New Holland

Друг важен момент при избора на каквото и да е оборудване с експлоатационно време е как е бил обслужван и ремонтиран автомобилът. Ако цялата работа е извършена в официалната служба, тогава всичко е ясно. Можете да отворите сервизната книга и да прочетете историята. Ако багер-товарачът е бил обслужван самостоятелно. Тогава трябва да общувате по тази тема с предишния собственик или с механика на фирмата собственик. Багер-товарач New Holland. По принцип някои собственици пренебрегват поддръжката им защото те са безотговорни. Колко оборудването е работило в ръцете на един собственик, също е важен въпрос. Ако тя е, да речем, на 5 години и е служила в предприятието само шест месеца или година, това означава, че колата се „руши“ и искат да се отърват от нея.

Неприятни изненади

Неприятни изненади
когато избирате багер товарач New Holland. Проблемите с горивната система са често срещани при всяко оборудване. Всички багери-товарачи на New Holland, независимо от страната на произход, са оборудвани с италиански двигатели FPT (Fiat Powertrain). Предавателната кутия и скоростната кутия също са италиански (Carraro). Горивна система – BOSCH с COMMON RAIL директно впръскване. Така че тези машини нямат оплаквания относно работата на основните компоненти и възли. При закупуването на използвано оборудване обаче трябва да се обърне специално внимание на диагностиката на горивната система. Тъй като проблемът с нискокачественото гориво е широко разпространен. Наличието на някакви неизправности се показва предимно от неравномерно работещ двигател. Ако машината „заеква“ на скорост (при извършване на работни операции), това също показва, че има проблеми с горивната система или с хидравликата.

Сервиз за багери

Ако нещо ви алармира, по-добре е да се свържете със сервиз за професионална диагностика. Възможно е въпросът с неравномерно работещия двигател да бъде решен чрез промиване на системата. Но може би ще са необходими по-скъпи ремонти. Препоръчва се промиване на горивната система, за да се намали разхода на гориво. Въпреки факта, че италианската хидравлика се слави със своята надеждност, много е важно да проверите как реагира работното оборудване преди закупуването. Това се отнася за всяка строителна техника. Ако при управлението на кофата настъпи дори малко закъснение от една или две секунди, това показва, че някои вътрешни части на хидравличния клапан не работят. И най-примитивните ремонти (подмяна на гумени ленти, втулки) ще струват пари и това ще бъде временна помощ. Багер-товарач New Holland. Ако промените целия хидравличен клапан, тогава ще трябва да похарчите доста.

Проблемите с хидравликата

Проблемите с хидравликата са редки при багер-товарачите New Holland. Проверете стрелата на багера и цилиндрите на челния товарач за корозия и вижте дали има следи от изтъркани повърхности на буталния прът. Такива повреди показват, че е имало много груба небрежна работа на машината. И ако е открит такъв дефект, целият хидравличен цилиндър може да бъде изхвърлен. Няма да е излишно да проверите фугите на рамката и осите на багер-товарача, както и течове на масло и капки върху трансмисията и скоростната кутия. „Ясно е, че влажността се появява върху всяко оборудване в рамките на шест месеца след началото на експлоатацията (200-250 м3 / ч). И нищо не може да се направи, защото оборудването изпитва колосални натоварвания. Водачите не винаги спазват правилата за експлоатация. Ако обаче погледнете под дъното и има локва масло, тогава в най-добрия случай ще трябва да смените уплътнението или тихия блок. И дори нищо да не се сменя, хидравличното масло не е евтино, така че трябва да разберете върху какво трябва да работите.