Автомобилен радиатор

автомобилен радиатор

Охлаждане на двигателя

Радиаторът е ключов елемент на системата за охлаждане на двигателя. Както подсказва името, радиаторът премахва топлината от течността, изтичаща от блока на двигателя. След това се връща към каналите в главата и моторния блок. Охладителната система трябва да работи по такъв начин, че двигателят да работи при оптимална температура: тя не трябва да бъде твърде ниска или твърде висока. Температурата на охлаждащата течност трябва да бъде 85-90 градуса по Целзий. Радиаторът се състои от серия канали и ребра, изработени от тънък ламарина. Това се прави, за да се увеличи повърхността на топлопреминаване. Въздушният поток разсейва топлината по време на шофиране. Ако дебитът е твърде нисък или нулев (например при спиране), вентилаторът се включва. Автомобилен радиатор.

Автомобилен радиатор

Автомобилните радиатори обикновено се наричат ​​водни охладители. Но в охлаждащата система, воден разтвор на етилен гликол т.е. охлаждащата течност обикновено действа като охлаждаща среда. Неговият контрол е много важен. Струва си да разглеждате разширителния резервоар поне веднъж месечно. На него са отбелязани две позиции: минималната и максималната стойност. При студен двигател нивото на течността трябва да е между тях, в средата. Проверката на резервоарите може да покаже, че нещо не е наред с колата. Ако течността съдържа отработени газове (мехурчета) или масло, това е знак, че подложното уплътнение е достигнало края на своя живот. Уплътнение на цилиндровата глава може да изгори, ако двигателят се прегрее поради твърде малко охлаждаща течност. При спешни случаи може да се използва дестилирана вода за зареждане на нивото. Редовната вода от чешмата има корозия и увеличава радиатора. Твърде много вода през лятото може да доведе до брави и лед през зимата. Автомобилен радиатор.

Кога да сменим радиаторната течност

Обикновено охлаждащата течност се сменя на всеки 3-5 години. Независимо от това си струва да се контролират неговите свойства. За целта можете да се свържете със специализиран автомобилен сервиз. Ако точката на замръзване е твърде висока (например -5 градуса по Целзий), течността може да замръзне, което може да доведе до разрушаване на радиатора и повреда на двигателя на автомобила. Автомобилен радиатор. Разбира се, много ниската точка на кипене също е опасна, тъй като води до повишено налягане в охладителната система и в резултат на това прегряване и неизправности на охлаждащата система като цяло.

Повреда на радиатора

Какво може да повреди радиатора? Радиаторът може да бъде повреден, например, чрез удряне на камъни или след инцидент. Можете да опитате да го поправите. Незначителните дупки и пукнатини могат да бъдат закърпени със специален прах, добавен към охлаждащата течност, малко по-големи с течен уплътнител. Това обаче са временни решения и на тях не трябва да се разчита в дългосрочен план. Освен това съществува риск от запушване на каналите на двигателя. Ако е поправен неправилно, радиаторът ще се разяди бързо. Корозията може да не се вижда отвън. Може да се забие в средата и връзките са запушени. Тестът за пълнене с течност може да не работи. Дефектите се появяват, когато радиаторът започне да работи под налягане. Радиаторът също може да бъде запоен. Най-сигурният начин обаче е да си купите нов.